Prezident SR Ivan Gašparovič otvoril Slovenský dom s vôňou domova

27.07.2012 Celý región

Londýn 27. júla (TASR) - Slovenský dom vo vychýrenej lokalite londýnskeho centra už oficiálne otvoril historické brány na OH, symbolicky, s prestrihnutou páskou, so slovenskou hymnou a s tónmi v aranžmáne ľudovej hudby. Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič už neskrýval napätie, ktoré vyvolávala blízkosť slávnostného ceremoniálu na Olympijskom štadióne. "Už sa naň teším a aj na kráľovnú Alžbetu II. Stretnúť sa s s ňou po niekoľkých rokoch, čo bola na Slovensku je príjemné a určite jednu dve vety o jej návšteve prehovoríme."
Držať palce slovenským športovcom bude prezident SR na viacerých štadiónoch a halách. "Zaslúžia si uznanie, veľa vložili do reprezentácie, budú mať u mňa jasnú prioritu. Som presvedčený, že už prvý deň si budeme môcť povedať prišli sme, zvíťazili sme. Môj odkaz však patrí aj tým, ktorí sa na olympiádu nekvalifikovali. Netreba strácať nádej, že na nej budú štartovať, pretože olympiáda je niečo výnimočné a víťazstvo na nej veľké hrdinstvo, pre všetkých ľudí, nielen doma, ale na celom svete."
Slávnostné prestrihnutie pásky okamžite navodilo atmosféru olympijského čara. Prezident Ivan Gašparovič: "V takýchto domoch je výnimočná a nezabudnuteľná. Chcel by som pripomenúť jednu príhodu, nedávno v Japonsku som sa po rokoch stretol s princeznou z cisárskej rodiny a ona mi vykreslila presne všetko, čo v Slovenskom dome zažila, vrátane malebných tónov, vraj čudného nástroja s pekným zvukom. Bola to fujara."
"Ak budem môcť všetko obídem, aj na tenistov s nepriaznivým žrebom," chystá sa Ivan Gašparovič. "Teším sa na vodákov, gymnastiku, strelcov, atletiku, len času keby bolo viac. Trochu ma mrzí, že sa nepodarilo žiadnemu kolektívnemu športu vybojovať si účasť, no verím, že v budúcnosti nebude chýbať."
Veľkolepé priestory, v ktorých sa Slovenský dom nachádza, málokoho nechávajú chladným. "Stretávať sa tu budú všetci, ktorým šport prirástol k srdcu," povedal Ivan Gašparovič, "Som presvedčený, že sa budú tešiť z viacerých prenikavých úspechov," zdôraznil poslanie Slovenského domu."
Počas slávnostného otvorenia Slovenského domu zazneli slová olympiského atašé Jana Telenského a šéfa SOV Františka Chmelára a aj oni ocenili prítomnosť prezidenta. "Dovoľte mi poďakovať sa, že ste prišli, že ste tu, keď sa otvára oficiálne Slovenský dom v Londýne, ktorý bude určite vďačným miestom stretávania. Veríme, že i miestom našej radosti, keď budeme vítať našich olympijských šampiónov. Chcem sa poďakovať za celú výpravu, v mene športovcov, za prípravu tohto miesta," zdôraznil František Chmelár."
Pozornosť vzbudil aj príchod čestného člena MOV Vladimír Černušáka. "Som milo prekvapený, čo sa podarilo SOV s pomocou veľvyslanectva, že získalo takúto peknú budovu. Londýn je rozhľahlý, obrovský, prekvapil ma zeleňou. Čo si stráži, výstavbu bez vysokých budov. Organizácia klape a treba veriť, že elán Londýnčanov bez rušivých momentov vydrží až do konca."
Prijatie u kráľovnej Alžbety II si užil Vladimír Černušák v predstihu spolu s predstaviteľmi MOV. "Stretli sme sa, podali ruky, aristokratické prostredie bolo veľkolepé. Aj som si podiskutoval s princeznou Ann, ktorá je členkou MOV."
Srdce olympijské, no aj plavecké, takéto bije v hrudi Vladimíra Černušáka. "Nemôžem všetky športy absolvovať, samozrejme okrem plávania ma najviac lákajú tie, v ktorých štartujeme. A teším sa aj na športoviská, na ktorých najlepšie vidieť ako svet pokročil. Olympijské hry v každej podobe sa snažia o novinky, o niečo, čo vydrží nadobro v pamäti účastníkov. Aj srdečnosť a ochotu si treba všímať. Myslím si, že Londýn zvládne olympiádu s hrdosťou a že aj športoviská, ktoré v súvislosti s olympiádou vyrástli, sa naplno v budúcnosti využijú, to je podstatné."
 

Vyberte región